De schilders Zandleven

 

Thomas

 

Jan Adam

Thomas Zandleven leefde van 1842 tot 1932. Zijn zoon Jan Adam leefde van 1868 tot 1923.
Beide mannen hadden een grote ambitie en dat was werken met verf, maar ieder op zijn eigen manier. Thomas werkte zich op van schildersknecht tot verffabrikant. Jan Adam was een gedoodverfde compagnon en opvolger. Maar, Jan Adam had andere plannen en wensen en dat was zich bekwamen in de schilderkunst. Pas na een lange strijd met zijn vader wist hij zich los te maken van de fabriek. Hij heeft zich in het begin van de 20e eeuw, als autodidact, opgewerkt tot een kleine meester.

Waarom deze blog?

Ids Zandleven is een achterneef van de kunstschilder. Hij heeft een digitaal museum gemaakt dat dit jaar 25 jaar bestaat: https://www.zandleven.nl
Ik ben Ria de echtgenote van Ids.
Omdat Ids heel veel informatie over Jan Adam heeft, dacht ik ‘daar zit een mooi verhaal in.’ Toen  bleek dat Thomas rond zijn 70e zijn levensbeschrijving had gemaakt, wist ik, dat moet een boek over vader en zoon worden. Dat boek zit inmiddels in de correctiefase.
In deze blog willen we over het boek vertellen, maar ook over de expositie die vanaf medio oktober  2023 tot medio februari 2024 in het Stadsmuseum Rhenen te zien is. Dit is ter gelegenheid van het feit dat het 16 juli 100 jaar geleden is dat Jan Adam in Rhenen, waar hij woonde, overleed. Verder maken we een rondje langs de archieven waar we heel veel antwoorden op heel veel vragen hebben gevonden.

 

Werk van Jan Adam

 

Een vernisstokerij

De schilders Zandleven Meer lezen »