Speurwerk 3

maart 2023

We zijn verschillende keren bij de plekken en huizen waar Jan Adam Zandleven gewoond heeft, gaan kijken. Bij twee huizen zijn we zelfs binnen geweest. Dat was in Gorssel, ‘Boerderij de Smit’ en in Hengelo(G), ‘Het Hof’.

'De Smit' Gorssel vroeger
Gorssel nu

Dat waren leuke ontmoetingen omdat de mensen de geschiedenis van het huis kenden en ook wisten dat Zandleven daar ooit woonde.
Er staat nog een huis op ons verlanglijstje en dat is ‘Villa Zandleven’ In Putten. We hebben de bewoners al wel gesproken en ook zij kennen de geschiedenis.

Hengelo 'Het hof' in de tijd van Zandleven
Later
Putten 'Villa Zandleven' in de tijd van Zandleven
Putten nu

De bewoners hebben belangstelling voor de interieurfoto’s die we van het huis in Putten hebben.
Het huis is na een brand verbouwd, maar het is nog wel herkenbaar

 

  

Het leuke van het huis in Hengelo is dat toen de Zandlevens en Jan Carbaat (ook een kunstschilder) daar gingen wonen, heeft een vriendin, de vrouw van een belangrijke kunstkenner uit die tijd: Henk Bremmer, een verkenningstocht door het huis nauwkeurig beschreven. Dus toen we daar op de grote zolder kwamen, klopte dat beeld aardig. De familie Bremmer was er compleet met drie kinderen. In het boek staat het zo: De grote zolder die over het hele huis loopt zit vol geheimzinnigheden. Willy, de oudste van bijna 11, zei dat hier sprookjes echt kunnen gebeuren. Toen zij de plaats aanwees waar de wolf zich schuil hield, holderdebolderden de jongsten de trap af de tuin in. Dat was nog gevaarlijker dan de wolf want er lag een grote vijver.
Die vijver is er niet meer en de tuin is nog steeds groot maar veel kleiner dan destijds.
Op zolder lagen mappen en een doos vol informatie over ‘Het Hof’. het was achtergelaten door de vorige bewoners, de familie van den Brandeler.
Dat die materialen op zolder lagen wisten de bewoners wel want ze hadden het na de overdracht naar zolder gebracht omdat er een grote restauratie op het programma stond. Waarschijnlijk door onze komst zocht ze de mappen en doos op en vond elders op zolder nog een doos met een heel verhaal van Agnes van den Brandeler die de geschiedenis van het huis in kaart wilde brengen. Wij kregen daar een mailtje over met voor ons relevante tekst.
Agnes van den Brandeler was kunstschilder en bewoog zich ook in de wereld van jeugdboeken als illustrator o.a. van Leonard Roggeveen en van Bert Buringa en dat was ‘Madame Curie’ een boek voor kinderen. Ze speelt in mijn boek geen rol, maar daaromheen wel in verband met subsidie voor de tentoonstelling in Rhenen, subsidie van de ‘De Agnes van den Brandeler Stichting’. De huidige bewoners van ‘Het Hof’ attendeerden ons daarop.
Agnes leefde van 1918 tot 2003.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven