Er op uit! Zandleven & tijdgenoten

Vanaf 17 oktober  2023 toont Stadsmuseum Rhenen zo’n 50 schilderijen van kunstenaars van wie het hart geraakt werd door Rhenen. Kunstenaars die tijdelijk in Rhenen woonden of de stad bezochten tussen 1880 en 1960. Rhenen en omgeving waren erg gewild: pittoresk en weg van de drukte!  

Aanleiding voor de tentoonstelling is de 100ste sterfdag van Jan Adam Zandleven, op 16 juli 2023, in Rhenen. Hij vestigde zich daar in 1918. Zandleven krijgt – met ruim 20 kunstwerken – een speciaal eerbetoon.  

Op alle plekken waar hij woonde – van Wijk aan Zee, tot Gorssel, Hengelo (Gld.), Putten en Rhenen – schilderde Jan Adam Zandleven vrijwel elke dag. Meer dan 1200 werken zijn er van zijn hand verschenen.  Hij schilderde het liefst bos, bomen en paddenstoelen, maar ook boerenlandschappen en bloeiende fruitbomen. Dat het werk van Van Gogh hem fascineerden wordt duidelijk in de expositie. Hierin zie je dat Zandlevens aanvankelijk wat vlakke streek zich gaandeweg ontwikkelt tot een impressionistische stijl, met een breed en pasteus soort pointillisme. Zijn werk oogt donker, maar bestaat bij nadere beschouwing uit vaak fel gekleurde dotten verf, die het werk juist lichtheid geven.  

Zandleven zocht naar erkenning voor zijn schilderstalent. Dat zijn vader, nota bene verffabrikant, jarenlang niet geloofde in de kunstzinnige krachten van Jan Adam speelt hierin een rol van betekenis. In 1901 stopte hij definitief met werken voor de verffabriek in Koog aan de Zaan. Zandleven knokte zich de kunstwereld in. ‘Kunstpaus’ Henk Bremmer – pedagoog en adviseur was elf jaar lang zijn mecenas. Op zijn advies schafte Helene Kröller-Müller veel werk van Zandleven aan. Bremmer bracht hem via zijn salons in aanraking met kunstenaars en schrijvers, en organiseerde exposities. Hij stimuleerde Zandleven ook om contacten te leggen in het Gooise Laren, waar veel kunstenaars, kunstkenners en -kopers waren. Via lidmaatschappen van kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitia en Sint Lucas (Amsterdam) kwam hij in aanraking met andere schilders. Kunstenaars die op hun beurt ook weer contact hadden met Bremmer, zoals Willem Bastiaan Tholen en Ferdinand Hart Nibbrig.Bij de expositie hoort een audiotour. 10 verhalen zijn ingesproken door Ids Zandleven, achterneef van Jan Adam Zandleven. Recent van de pers is het biografisch verhaal: ‘Zandleven & zoon’, geschreven door Ria Zandleven-Snoek. Een ode aan het bewogen kunstenaarsleven van Jan Adam Zandleven. 

In zijn Gorsselse periode had Zandleven in 1904 zijn allereerste expositie en wel in Deventer, in gebouw Odeon in de Vleeshouwerstraat.

Het boek is op 15 juni feestelijk gepresenteerd  bij boekhandel Praamstra in Deventer en is daar te koop. Voor bezoekers aan de expositie is het boek ook te koop in de museumwinkel.

 Bezoekers zien ook werk van Ferdinand Hart Nibbrig, Willem Bastiaan Tholen, Hendrik Roodenburg en David Schulman. Realistisch, pointillistisch en vrijwel abstract. De tentoonstelling  ‘Naar buiten!’ Zandleven en tijdgenoten in Rhenen duurt van 17 oktober 2023 tot en met 15 februari 2024.Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen.Open di t/m za: 10-16 uur. Museumkaart geldig.  www.stadsmuseumrhenen.nl

 

Voor meer informatie: Maike Woldring, directeur Stadsmuseum Rhenen, maikewoldring@stadsmuseumrhenen.nl

 

 

Stadsmuseum Rhenen
tijdschrift Collect
tijdschrift Collect
etalage Winkel Stadsmuseum Rhenen

Er op uit! Zandleven & tijdgenoten Meer lezen »