Het boek: Vader & Zoon

Boekpresentatie 15 juni 2023

Uitnodiging2-1
De aankondiging was dat het een feestelijke presentatie zou worden en dat is gelukt.
De verwachting was dat er niet veel mensen zouden komen, maar dat was een verkeerde inschatting.
Vrienden, familie, buren, collega’s van weleer, medewerkers van het Stadsmuseum Rhenen, leden van Deventer Literair en andere belangstellenden.
Er moesten extra stoelen aangesleept worden die links en rechts in de winkel werden geplaatst.
De wervende en interessante toelichting van Bep, de mooie voorleesfragmenten van Ids en de prachtige gedichten van Elsz die wonderbaarlijk mooi aansloten op de fragmenten.
 

Het uitreiken van het eerste exemplaar aan Alice van Diepen, niet alleen directeur van bibliotheek Deventer, maar ook iemand met grote affiniteit met kunst en ze heeft zelfs een tijd in Koog aan de Zaan gewoond. De plaats waar Jan Adam geboren en opgegroeid is.

En dan, de boeken werden onthuld en daar lagen ze dan, bijna eigenwijs tussen alle andere boeken. Een beetje onwerkelijk was dat wel. Een toast uitbrengen was hier op zijn plaats.

Zoon Peter-Anders komt goed van pas. Hij maakt professioneel een rondje met bubbels.

Het was even spannend of er mensen waren die het boek zelf wilden hebben. We hebben wel eens een boekpresentatie meegemaakt waarbij de schrijver niet eens aan de signeertafel hoefde plaats te nemen.

De dames van Stadsmuseum Rhenen. Zij hebben ter voorbereiding van de expositie het verhaal al gelezen en zijn er lovend over.

Maike Woldring, directeur van Stadsmuseum Rhenen. In dat museum komt vanaf 15 oktober een tentoonstelling met vooral werk van Jan Adam Zandleven en enkele  tijdgenoten.

Collega’s Annet en Marianne

 

Tot slot de nazit bij Maxime waar de medewerkers vóór de presentatie al belangstelling toonden. Er na kregen we een fles Cava om uit schenken en vuurwerk op tafel.

Bep en Elsz, heel erg bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid. Dat heeft zeker bijgedragen aan het succes van deze avond.
De foto’s zijn van Frans Rentink.
Frans bedankt man, dit vergeten we nooit meer en er is zoveel te bekijken!

Boekpresentatie 15 juni 2023 Meer lezen »

Grote stappen

Het boek ligt bij de drukker. Aan het eind van deze maand is het klaar.
Op donderdag 15 juni is er een presentatie bij boekhandel Praamstra in Deventer.
Op zaterdag 1 juli is er een presentatie in de verffabriek Zandleven in Leeuwarden. Eén en ander in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden.
Op 16 juli hebben we een familiebijeenkomst in Rhenen. Dan is het precies honderd jaar geleden dat Jan Adam stierf.

We leggen een bosje Brem op zijn graf omdat dat het laatste is wat hij geschilderd heeft.
Het boek wordt in het Stads Museum Rhenen aan de familie gepresenteerd. Tot slot drinken we een borrel bij ‘De koning van Denemarken’ omdat gasten van de Zandlevens daar vaak logeerden en omdat daar de hele inboedel van Zandleven geveild is.

 

 

Grote stappen Meer lezen »

Een biografisch verhaal

Boomlandschap met op de achtergrond wasgoed aan de lijn. JAZ-1911-091

Het boek over Zandleven en zoon is geschreven en gecorrigeerd. Het binnenwerk begint zijn vorm te krijgen en het omslag is ontworpen door Robbert Zweegman.
De fondsen zijn aangeschreven en van de verffabriek Zandleven (Waling Dijkstra) hebben we de toezegging dat hij een flink aantal boeken zal afnemen.
We willen op verschillende plaatsen een presentatie of lezing geven. Plaatsen die in aanmerking komen omdat de Zandlevens daar een rol hebben gespeeld, zijn: Leeuwarden, Enschede, Koog aan de Zaan, Wijk aan Zee en Duin, Gorssel, Hengelo (Gelderland), Putten en Rhenen.
Met de verffabriek Zandleven in Leeuwarden is afgesproken dat een presentatie in de hal van de fabriek kan. In Stads Museum Rhenen komt een expositie van medio oktober tot medio februari 2024 : ‘Zandleven en tijdgenoten’.
Nu nog een aantal puntjes op de i zetten.
Kijk voor het volledige schilderij in het museum http://www.zandleven.nl

Een biografisch verhaal Meer lezen »

Het boek

Het boek over Jan Adam en zijn vader begint aardig vorm te krijgen. Het is een meerjarenproces geworden waarbij veel informatie vanuit de familie is opgenomen. In een stamboomonderzoek, opgetekend in een oud hotelboek, vonden we veel namen en jaartallen. We kregen glas-negatieven die we hebben laten afdrukken. Boven mijn computer hangen de portretten van Thomas Zandleven met zijn tweede vrouw. Daarnaast Jan Adam, Janke (zijn verloofde), zus Grietje en de broers Frits en Johan. Daarmee hebben de personen een gezicht gekregen wat heeft geholpen bij het schrijven van de tekst.
Natuurlijk hielp het zoeken in kranten uit die tijd (via Delpher) enorm en dat heeft vaak een verrassende kijk op de geschiedenis gegeven.

 

Het boek Meer lezen »

Scroll naar boven