Het Zandleven-jaar 2023

Het begin in 2021
Er liepen twee sporen richting 2023.

  • Het schrijven van het boek Zandleven & Zoon met als deadline  16 juli 2023, precies de honderdste sterfdag van de kunstschilder Jan Adam Zandleven. Daarbij ontstond het idee om daar een tentoonstelling aan te koppelen, bij CODA misschien (Ria heeft daar gewerkt)

  • De zonen van Jan(broer van Ids) en Ids opperden het idee om in 2023 een tentoonstelling te organiseren, wellicht in Rhenen.

We waren enthousiast over elkaars ideeën, hebben de koppen bij elkaar gestoken en in november 2021 een projectgroep geformeerd bestaande uit: Hans, Dirk, Menno, Lydia, Jan, Ids en Ria. Vastgesteld werd dat musea met een meerjarenplanning werken en dat het regelen van een museum prioriteit nummer één is.
Ria maakte een lijstje van musea die mogelijk met ons in zee willen.

Stadsmuseum Rhenen Rhenen
Noord-Veluws museum Nunspeet
CODA Apeldoorn
Fries Museum Leeuwarden
Zaans Museum Zaandam

Voortgang
In februari ’22 kwamen Jan, Hans, Lydia, Ids en Ria bij elkaar in Zwolle en bespraken zaken als: doelgroep, welk verhaal willen we vertellen, hoe past de presentatie van het boek in het geheel, hoeveel en wel werk kan getoond worden, PR, wat gaan we doen en wie doet wat.
In april hadden Jan Ids en Ria een gesprek met Maike, directeur van Stadsmuseum Rhenen, waarin o.a. de begroting, de PR, omvang collectie ter sprake kwam.
Die zelfde maand  bleek dat Maike al wel nadacht over de expositie in de vorm van: wat is de betekenis voor het museum en voor Zandleven, hoe krijgt het publiek belangstelling voor deze expositie en wie kan wat daarvoor doen? Maar in feite zaten we nog in een brainstormfase. Maike had nog twee exposities voor de boeg.
Omvang: Het werk van Zandleven wordt samen met twee of drie andere schilders getoond (tijdgenoten die een relatie met Rhenen hadden).
Periode: waarschijnlijk van juli tot november 2023.

Domper
In november voerden we een telefonisch gesprek met Maike, Jan, Ids en Ria. Maike zei dat ze een helder plan wil presenteren zodat we duidelijk weten wat we kunnen verwachten. In de loop van het gesprek bleek dat Maike met een helder plan liet zien dat Zandleven een onderdeel is van een expositie met Willem Bastiaan Tholen, Ferdinand Hart Nibbrig, Hendrikus Elias Roodenburg en David Schulman.
De opening zal in oktober plaats vinden.

Na dit gesprek hebben Jan, Ids en Ria nog even doorgepraat en zijn teleurgesteld. Van het oorspronkelijke idee is weinig over. Geen opening in de maand waarin hij stierf, geen spotlight op Zandleven.
Als Maike dat bij de eerste kennismaking had gezegd, hadden we nog andere opties. Daarvoor is het nu te laat.
We begrijpen wel dat Maike onzeker is over het bezoekersaantal, maar de tentoonstelling bij Flehite in 2012 was succesvol waarbij Onno Mauer, hoofd museum, de kwaliteit van het werk van Zandleven (h)erkende.
Maike begreep onze teleurstelling en stelde dat enige wrijving wellicht tot glans kan leiden.

Vanaf dat moment krijgt het geheel al snel een smoel. Ik heb de meeste basisteksten voor de audiotour geschreven en met ons drieën sleutelden we daar nog aan. Ids heeft de teksten ingesproken.
Er is geïnvesteerd in licht-armaturen. De zalen zijn geschilderd in passende kleuren. De trouwzaal, tevens de Zandlevenzaal is voorzien van voorzetwanden verdeeld in kleurvakken die aansluiten bij de schilderijen. Verder staan er een introductietekst en een paar quotes op de muren.

 

Vóór de opening herstelt restaurateur Renate Postma de tekst op de grafsteen. Op de dag van de opening staat daar een enorm boeket bloemen en flink wat mensen bezoeken het bijzondere graf met Zandleven, Janke Piebenga en Jan Carbaat.

Opening

 

Op 15 oktober 2023 vindt er een spectaculaire opening plaats. Er werden 50 tot hooguit 70 mensen verwacht. Het zijn er meer dan 100 zodat een deel van de mensen buiten moet staan.
Het werk van Zandleven is professioneel belicht en komt volledig tot zijn recht. Ids krijgt complimenten voor de ingesproken audiotour en voor bekenden van het museum is de trouwzaal geen trouwzaal meer maar de Jan-Adam-Zandleven-zaal.

 

Activiteiten
!5 juni een presentatie van het boek bij boekhandel Praamstra. In september een presentatie van het Zandleven-jaar bij Kunstcafé Deventer. Op 15 oktober de opening van de tentoonstelling.
Er volgen in november geanimeerde avonden voor de vrijwilligers en de vrienden van het museum waarop Ids één en ander over de schilder vertelt.
In januari verzorgen Ids en Ria een kindermiddag waarin voorgelezen wordt en de kinderen o.a. schoenen gaan tekenen. Voorbeelden van Zandleven, Nieweg en van Gogh.
In januari houdt Ids een lezing voor bezoekers van het museum en in januari komt de
Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst naar Rhenen waar Ids een lezing geeft. En wellicht komt er nog een bijeenkomst voor Zandleven -verzamelaars en -liefhebbers in het museum.
Op de planning staat, los van de tentoonstelling, een lezing over het boek bij de historische vereniging KoogZaandijk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven